Airfryer

Airfryer?

Heeft een airfryer echt zin? Heeft een airfryer echt zin? “Nee” was mijn eerste gedachte toen ik een paar jaar geleden hoorde van het “air fryer concept”. Inmiddels is er veel tijd verstreken en de afgelopen week heb ik spontaan besloten om gewoon zelf een apparaat te testen om dit onderwerp uit mijn hoofd te krijgen. Zoals altijd zal ik je vertellen over mijn ervaringen en de volgende vragen beantwoorden:
 1. Hoe werken airfryers?
 2. Wat zijn de voor- en nadelen van airfryers?
 3. Welke gerechten kunnen in een airfryer worden bereid?
 4. Wat kost een hetelucht friteuse voor een gezin van 4 tot 5 personen?
 5. Zijn er gezondheidsvoordelen en nadelen?
Aan het einde van de post staat mijn persoonlijke conclusie, waarin ik ook zal vertellen of ik onze airfryer heb bewaard of teruggestuurd. Hoe werken airfryers? Airfryers zijn in feite geen friteuses, maar kleine ovens met circulerende luchtfunctie. Een luchtverhitter genereert warme lucht, die vervolgens wordt verdeeld door een ventilator in het apparaat. Door de kleine kookruimte duurt het voorverwarmen slechts 1-2 minuten. Sommige apparaten hebben 2 niveaus, wat betekent dat er verschillende gerechten tegelijk kunnen worden gekookt. Ik zal in het onderstaande artikel uitleggen of dit in de praktijk even logisch is als het klinkt.

Wat zijn de voor- en nadelen van airfryers?

Het hangt ervan af waarmee je het apparaat vergelijkt. Voor het bereiden van frites heb je natuurlijk veel minder vet nodig dan in een conventionele frituurpan – in vergelijking met de (hetelucht) oven is hier geen verschil. Voordelen:
 • Frieten zijn knapperiger dan in de oven (-> met boven- en onderwarmte).
 • Geen geur van vet van frituurolie!
 • In vergelijking met de normale friteuse is beduidend minder vet nodig (= calorieën worden bespaard).
 • In tegenstelling tot de oven, b.v. Draai de frietjes niet om, schud het mandje maar even.
 • De oven hoeft niet te worden schoongemaakt – de onderdelen kunnen in de vaatwasser.
 • Goed voor kleine porties (bijv. 1 portie friet).
Nadeel:
 • Relatief duur!
 • Een extra apparaat dat veel ruimte in beslag neemt! (-> Tip van een lezer: ze houdt haar frituurpan in de oven).
 • De kooktijd is vaak langer dan in de oven!
 • Gepaneerd voedsel is niet echt knapperig!
 • Je kunt zien dat het vet ontbreekt als smaakdrager!
 • Sommige apparaten zijn behoorlijk luid!

Welke gerechten kunnen in een airfryer worden bereid?

Ik begon een poll onder mijn lezers op Instagram. Het resultaat: de meeste deelnemers gebruiken hun airfryer alleen om frites te bereiden. Broodjes bakken kwam op de tweede plaats (daar had ik niet aan gedacht). Hier heb ik de plaatsen 1 – 10 voor je samengevat: 1. Frietjes, aardappelpartjes, gebakken aardappelen van aardappelen van de vorige dag 2e broodje (6 St. in ca. 6 min.) 3. Kipnuggets, vissticks en groentenkoteletten 4. Kippenvleugels 5. Loempia’s 6. Gehaktballen 7. Hele kip 8. Spek, croutons en muesli 9. Pizza (benodigde accessoires) 10. Diepvriesgerechten (bijv. Gourmetfilet, diepgevroren lasagne, bevroren stokbrood)

Wat kost een airfryer voor een gezin van 4 tot 5 personen?

Naar mijn mening moeten gezinnen zeker letten op een inhoud van minimaal 1400 g of 5 liter, zodat ze het eten niet in meerdere fasen hoeven te bereiden. Ik vind het ook belangrijk dat de verwijderbare onderdelen na gebruik in de vaatwasser kunnen. Een merktoestel dat aan deze eisen voldoet kost ongeveer € 150 – € 250. Mijn lezers hebben mij dit apparaat aanbevolen: Deze philips airfryer, de Philips HD9750 / 90 Airfryer XXL, 1,4 kg capaciteit, temperatuur instelbaar van 80-200 graden. Prijs: vanaf ca. 189 € Theoretisch voordeel: er zijn 2 niveaus om verschillende gerechten tegelijkertijd te bereiden. Nadeel: gebruik je de grillplaat (boven), dan zijn de frietjes onderin niet meer krokant! De roerarm voor het onderste gedeelte is niet slecht, maar de mand kort schudden voor concurrerende producten is ook niet bijzonder duur. Ik zou de volgende keer afzien van het 2e niveau.

Bereiding van friet in de Airfryer

U kunt zowel bevroren frietjes als verse frietjes bereiden in een “HLF”. De diepvriesfrietjes (we houden van de Golden Longs van Mc Cain en de wave cut frietjes van Aldi bijzonder goede * ongevraagde reclame *) gaan rechtstreeks naar de HL friteuse, waar ze nu ongeveer 35 minuten “geföhnd” worden. Omdat diepgevroren frites al in vet zijn voorgebakken, bespaart u tijd noch vet in vergelijking met de heteluchtoven. Qua smaak zijn de frietjes goed en behoorlijk krokant. Als je frites van verse aardappelen wilt maken, gebruik dan een stevig kookvariant en was de gesneden frites grondig om het zetmeel te verwijderen. Dunne frietjes (8 mm) worden knapperiger dan dikke frietjes (12 mm). Voor het frituren moeten de frites b.v. worden gedroogd met een theedoek. Als olie, b.v. Koolzaad- of zonnebloemolie.

Kooktijden van ander voedsel:

Om eerlijk te zijn was ik verrast door de lange kooktijden in de Actifry die ik heb getest. Kipdrumsticks met 1,2 kg frites doen er ongeveer 50 minuten over (-> de kipdrumsticks komen pas na 20 minuten binnen en de frites moeten nog 2-3 minuten koken zonder grillplaat zodat ze echt krokant worden). Andere voorbeelden van kooktijden in de HL friteuse:
 • Roerei: 14 minuten
 • Spek: 5 minuten
 • Courgette in reepjes: 30 min
 • Nuggets, gehaktballen: 18-20 minuten

Zijn airfryers gezond? En voorkomen ze de vorming van acrylamide eigenlijk?

Als u uw lunch meerdere keren per week in een conventionele friteuse heeft bereid, kunt u met een HL-friteuse zelfs vet besparen. Maar dat zou ook mogelijk zijn als u het voedsel in de oven kookt met een circulatieluchtfunctie, waarvoor ook geen toevoeging van vet nodig is. Hoe gezond u eet nadat u een airfryer heeft gekocht, hangt voornamelijk af van het voedsel dat u erin kookt. Omdat, naar mijn ervaring, dit voornamelijk friet, nuggets & Co zijn, zijn er zeker effectievere manieren om iets voor je gezondheid te doen. Je kunt aardappelen, groenten, etc. gebruiken. gewoon koken of nog beter: stoomkoken – dat zou ons naar het volgende onderwerp brengen! Overigens vind ik de -> uitspraken van het consumentenadviescentrum over de vorming van acrylamide nog steeds interessant. Het rapport stelt dat acrylamide kan ontstaan ​​wanneer voedsel dat rijk is aan koolhydraten, wordt verwarmd tot meer dan 120 graden Celsius droog. Van temperaturen van 170 tot 180 graden Celsius stijgt het acrylamide zelfs plotseling. Bij bereiding in de oven (-> wat in mijn ogen overeenkomt met de bereiding in de airfryer), is er een groter risico op acrylamidevorming dan frituren. Voor apparaten met circulerende lucht moet de laagst mogelijke temperatuur worden gekozen, die niet hoger mag zijn dan 180 graden Celsius. Dikkere frietjes met een zachte kern worden minder blootgesteld aan acrylamide dan smallere frites omdat de stof zich vormt op de buitenoppervlakken. Mijn conclusie: Om een ​​lang verhaal kort te maken: ik heb net mijn airfryer teruggebracht naar het postkantoor. Ze kon me niet overtuigen omdat ik geen echt voordeel kon vinden in vergelijking met de oven met circulerende luchtfunctie. Hiermee kan ik ook krokante frietjes krijgen als ik: o Koop het juiste merk o draai de chips tussen en o Laat iets langer in de oven staan ​​dan aangegeven (minimaal 25 minuten). Ik kan vet goed doseren met deze oliesprayfles Amazon Affiliate Link, nuggets en vissticks smaken beter uit de pan en omdat we toch proberen afgewerkte producten te verminderen, staan ​​de voor- en nadelen van het apparaat buiten kijf. Ik had ook last van het geluidsniveau, dat erg deed denken aan onze elektrische luchtpomp. Echt heerlijke frietjes zijn nog steeds verkrijgbaar in de maten van de frietjes! Dus: Zoals altijd ben ik geïnteresseerd in uw mening over airfryers. Heb je een? En zo ja: gebruik je ze? Of bevindt het zich in de kelder tussen de sapcentrifuge en de Popcon-maker?

De beste?

Er is natuurlijk een Top 5 airfryers. Maar ieder model en merk heeft voordelen en nadelen. Kijk dus vooral welk model en merk bij jou passen, wat jij met een airfryer wilt doen.