Heeft een airfryer echt zin? Heeft een airfryer echt zin? “Nee” was mijn eerste
gedachte toen ik een paar jaar geleden hoorde van het
“air fryer concept”. Inmiddels is er veel tijd verstreken
en de afgelopen week heb ik spontaan besloten om gewoon zelf een apparaat te
testen om dit onderwerp uit mijn hoofd te krijgen. Zoals altijd zal ik je
vertellen over mijn ervaringen en de volgende vragen beantwoorden:
- Hoe
werken airfryers?
- Wat zijn
de voor- en nadelen van airfryers?
- Welke
gerechten kunnen in een airfryer worden bereid?
- Wat kost
een hetelucht friteuse voor een gezin van 4 tot 5
personen?
- Zijn er
gezondheidsvoordelen en nadelen?
Aan het einde van de post staat mijn persoonlijke conclusie, waarin ik ook
zal vertellen of ik onze airfryer heb bewaard of teruggestuurd.
Hoe werken airfryers? Airfryers zijn in feite geen friteuses, maar kleine ovens met circulerende
luchtfunctie. Een luchtverhitter genereert warme lucht, die
vervolgens wordt verdeeld door een ventilator in het apparaat. Door de kleine
kookruimte duurt het voorverwarmen slechts 1-2 minuten. Sommige apparaten
hebben 2 niveaus, wat betekent dat er verschillende gerechten tegelijk kunnen
worden gekookt. Ik zal in het onderstaande artikel uitleggen of dit in de
praktijk even logisch is als het klinkt.
Wat zijn de voor- en nadelen van airfryers?
Het hangt ervan af waarmee je het apparaat vergelijkt. Voor het bereiden van
frites heb je natuurlijk veel minder vet nodig dan in een conventionele
frituurpan – in vergelijking met de (hetelucht) oven is hier geen
verschil.
Voordelen:- Frieten
zijn knapperiger dan in de oven (-> met boven-
en onderwarmte).
- Geen
geur van vet van frituurolie!
- In
vergelijking met de normale friteuse is beduidend minder vet nodig (=
calorieën worden bespaard).
- In
tegenstelling tot de oven, b.v. Draai de frietjes niet om, schud het
mandje maar even.
- De oven
hoeft niet te worden schoongemaakt – de onderdelen kunnen in de
vaatwasser.
- Goed
voor kleine porties (bijv. 1 portie friet).
Nadeel:- Relatief
duur!
- Een
extra apparaat dat veel ruimte in beslag neemt! (-> Tip van een
lezer: ze houdt haar frituurpan in de oven).
- De
kooktijd is vaak langer dan in de oven!
- Gepaneerd
voedsel is niet echt knapperig!
- Je kunt
zien dat het vet ontbreekt als smaakdrager!
- Sommige
apparaten zijn behoorlijk luid!
Welke gerechten kunnen in een airfryer worden bereid?
Ik begon een poll onder mijn lezers op Instagram. Het resultaat: de
meeste deelnemers gebruiken hun airfryer alleen om frites te
bereiden. Broodjes bakken kwam op de tweede plaats (daar had ik niet aan gedacht).
Hier heb ik de plaatsen 1 – 10 voor je samengevat: 1. Frietjes, aardappelpartjes, gebakken aardappelen van aardappelen van
de vorige dag
2e broodje (6 St. in ca. 6 min.)
3. Kipnuggets, vissticks en groentenkoteletten
4. Kippenvleugels
5. Loempia’s
6. Gehaktballen
7. Hele kip
8. Spek, croutons en muesli
9. Pizza (benodigde accessoires)
10. Diepvriesgerechten (bijv. Gourmetfilet, diepgevroren lasagne, bevroren
stokbrood)
Wat kost een airfryer voor een gezin van 4 tot 5
personen?
Naar mijn mening moeten gezinnen zeker letten op een inhoud van
minimaal 1400 g of 5 liter, zodat ze het eten niet in meerdere fasen
hoeven te bereiden. Ik vind het ook belangrijk dat de verwijderbare onderdelen
na gebruik in de vaatwasser kunnen. Een merktoestel dat aan deze
eisen voldoet kost ongeveer € 150 – € 250. Mijn lezers hebben mij dit
apparaat aanbevolen:
Deze
philips airfryer, de Philips HD9750 /
90 Airfryer XXL, 1,4 kg capaciteit, temperatuur instelbaar van 80-200
graden. Prijs: vanaf ca. 189 € Theoretisch voordeel: er zijn 2 niveaus om verschillende gerechten
tegelijkertijd te bereiden. Nadeel: gebruik je de grillplaat (boven), dan zijn
de frietjes onderin niet meer krokant! De roerarm voor het onderste
gedeelte is niet slecht, maar de mand kort schudden voor concurrerende
producten is ook niet bijzonder duur. Ik zou de volgende keer afzien van het 2e
niveau.
Bereiding van friet in de Airfryer
U kunt zowel bevroren frietjes als verse frietjes bereiden in een
“HLF”. De diepvriesfrietjes (we houden van de Golden Longs
van Mc Cain en de wave cut frietjes
van Aldi bijzonder goede * ongevraagde reclame *) gaan rechtstreeks
naar de HL friteuse, waar ze nu ongeveer 35 minuten “geföhnd”
worden. Omdat diepgevroren frites al in vet zijn voorgebakken, bespaart u tijd
noch vet in vergelijking met de heteluchtoven. Qua smaak zijn de frietjes goed
en behoorlijk krokant. Als je frites van verse aardappelen wilt maken, gebruik dan een stevig kookvariant en
was de gesneden frites grondig om het zetmeel te verwijderen. Dunne frietjes
(8 mm) worden knapperiger dan dikke frietjes (12 mm). Voor
het frituren moeten de frites b.v. worden gedroogd met een theedoek. Als olie,
b.v. Koolzaad- of zonnebloemolie.
Kooktijden van ander voedsel:
Om eerlijk te zijn was ik verrast door de lange kooktijden in
de Actifry die ik heb getest. Kipdrumsticks met 1,2 kg
frites doen er ongeveer 50 minuten over (->
de kipdrumsticks komen pas na 20 minuten binnen en de frites moeten
nog 2-3 minuten koken zonder grillplaat zodat ze echt krokant worden). Andere
voorbeelden van kooktijden in de HL friteuse:
- Roerei:
14 minuten
- Spek: 5
minuten
- Courgette
in reepjes: 30 min
- Nuggets,
gehaktballen: 18-20 minuten
Zijn airfryers gezond? En voorkomen ze de vorming
van acrylamide eigenlijk?
Als u uw lunch meerdere keren per week in een conventionele friteuse heeft
bereid, kunt u met een HL-friteuse zelfs vet besparen. Maar dat zou
ook mogelijk zijn als u het voedsel in de oven kookt met
een circulatieluchtfunctie, waarvoor ook geen toevoeging van vet nodig is.
Hoe gezond u eet nadat u een airfryer heeft gekocht, hangt
voornamelijk af van het voedsel dat u erin kookt. Omdat, naar mijn ervaring,
dit voornamelijk friet, nuggets & Co zijn, zijn er
zeker effectievere manieren om iets voor je gezondheid te doen. Je kunt
aardappelen, groenten, etc. gebruiken. gewoon koken of nog
beter: stoomkoken – dat zou ons naar het volgende onderwerp
brengen!
Overigens vind ik de -> uitspraken van
het consumentenadviescentrum over de vorming
van acrylamide nog steeds interessant. Het rapport stelt
dat acrylamide kan ontstaan wanneer voedsel dat rijk is aan
koolhydraten, wordt verwarmd tot meer dan 120 graden Celsius droog. Van temperaturen
van 170 tot 180 graden Celsius stijgt het acrylamide zelfs
plotseling. Bij bereiding in de oven (-> wat in mijn ogen overeenkomt
met de bereiding in de airfryer), is er een groter risico
op acrylamidevorming dan frituren. Voor apparaten met circulerende
lucht moet de laagst mogelijke temperatuur worden gekozen, die niet hoger mag
zijn dan 180 graden Celsius. Dikkere frietjes met een zachte kern worden minder
blootgesteld aan acrylamide dan smallere frites omdat de stof zich vormt
op de buitenoppervlakken. Mijn conclusie:
Om een lang verhaal kort te maken: ik heb net mijn airfryer teruggebracht
naar het postkantoor. Ze kon me niet overtuigen omdat ik geen echt
voordeel kon vinden in vergelijking met de oven met circulerende luchtfunctie.
Hiermee kan ik ook krokante frietjes krijgen als ik:
o Koop het juiste merk
o draai de chips tussen en
o Laat iets langer in de oven staan dan aangegeven (minimaal 25 minuten).
Ik kan vet goed doseren met
deze oliesprayfles Amazon Affiliate Link, nuggets en
vissticks smaken beter uit de pan en omdat we toch proberen afgewerkte
producten te verminderen, staan de voor- en nadelen van het apparaat buiten
kijf. Ik had ook last van het geluidsniveau, dat erg deed denken aan onze
elektrische luchtpomp. Echt heerlijke frietjes zijn nog steeds verkrijgbaar in
de maten van de frietjes!
Dus: Zoals altijd ben ik geïnteresseerd in uw mening over airfryers. Heb
je een? En zo ja: gebruik je ze? Of bevindt het zich in de kelder tussen de
sapcentrifuge en de Popcon-maker?
De beste?
Er is natuurlijk een
Top 5 airfryers. Maar ieder model en merk heeft voordelen
en nadelen. Kijk dus vooral welk model en merk bij jou passen, wat jij met een
airfryer wilt doen.