Doneren

Begin een doneeractie

Iedereen kan een inzamelingsactie starten – zelfs alleen. Maar het loont de moeite om mensen aan boord te krijgen: in een groep wordt het werk over meerdere schouders verdeeld en is het ook nog eens leuker. Bovendien kan ieder van jullie fungeren als vermenigvuldiger in je vriendenkring: hoe meer mensen meedoen, hoe gemakkelijker en realistischer het is om met de campagne een hoog bedrag in te zamelen bij het inzamelen van donaties. Daarnaast heb je dan meer mensen die meedenken en creatieve ideeën inbrengen. Met de inzamelingsactie maakt het niet uit wat voor soort groep je bent, of je nu een paar vrienden bent of een hele vereniging, als schoolklas of met de kantoorgemeenschap donaties wilt inzamelen. Het belangrijkste is dat je gemotiveerd bent en hetzelfde doel voor ogen hebt!

Creëer de doneeractie

Als groep moet u vanaf het begin afspreken waarvoor u uw donaties inzamelt. Want alleen als iedereen zich met enthousiasme en overtuiging inzet voor zijn of haar werk, wordt uw campagne een groot succes!

In de meeste gevallen ben je waarschijnlijk begonnen met het opzetten van een fondsenwerving omdat je een specifiek doel voor ogen hebt: je eigen project financieren, een hulporganisatie steunen of je vereniging in staat stellen een aankoop te doen.

Als u daarentegen gewoon iets goeds wilt doen, maar nog niet weet voor wie: neem voldoende tijd om echt het juiste project voor u te vinden. U kunt bijvoorbeeld een oproep tot donaties steunen voor kinderkankerhulp of reeds bestaande campagnes zoals het Rode Kruis, DKMS, Unicef, dierenwelzijn of kerkelijke campagnes.

Wanneer u een doneeractie start voor een organisatie, is het belangrijk dat de ontvanger van uw donatie betrouwbaar is en dat uw donatie transparant is. U zou in staat moeten zijn om inzicht te krijgen in waarvoor het geld nodig is en hoe het later zal worden gebruikt – dus zorg ervoor dat u van tevoren over de individuele projecten weet.

Als je in de groep meerdere suggesties hebt waaruit je kunt kiezen, stem dan samen, maar kom in ieder geval tot een resultaat waar iedereen tevreden mee is.

Organiseer de doneeractie

Organisatorische zaken irriteren u, u wilt gewoon aan de slag en geen tijd verliezen? Begrijpelijk, maar neem even de tijd om uw inzamelingsactie te organiseren. Om als groep te kunnen functioneren, is het het beste om vanaf het begin duidelijk te maken wie waarvoor verantwoordelijk is. Als u b.v. Als je een website of een Facebook-pagina wilt opzetten, bepaal dan eerst wie er voor zorgt.

Taken die u waarschijnlijk zult tegenkomen, zijn onder meer het ontwerpen van uw oproep voor donaties, het communiceren met degenen die verantwoordelijk zijn voor het betreffende project of juridische aspecten zoals het verkrijgen van goedkeuring.

Daarnaast is het logisch om in het begin een donatiedoel te stellen dat je zeker wilt bereiken. Wees realistisch, want niets is erger dan niet aan uw eigen verwachtingen kunnen voldoen. Als je uiteindelijk verder groeit dan je doel inzamelingsactie, zal het veel beter aanvoelen!