foodprocessor

De beste foodprocessor voor brooddeeg

Keukenmachines, ook wel een foodprocessor genoemd, zijn er in vele prijsklassen en voor verschillende doeleinden. Maar welke van de machines is het beste voor brooddeeg? Als je de Stiftung Warentest gelooft, dan is het de Bosch OptiMUM 9. In het 12/2018 testrapport is het “De beste deegmaker in de test”. Dat klinkt op het eerste gezicht erg goed. Maar is dat echt zo? Is het echt de beste machine voor thuisbakkers? Ik las de test door en moest er helaas achter komen dat ik als hobbybakker gewoon niet tot de doelgroep behoor met mijn brooddeeg. De test is te algemeen. Te enthousiast om elke toepassing te behandelen.

Belangrijke eigendommen, waar ik later op terugkom, werden helemaal niet beoordeeld. Wil je weten welke machine echt het beste is voor deegverwerking, lees dan verder. Je vindt hier niet alleen populaire keukenmachines voor het bakken van brood, ik laat je ook de respectievelijke voor- en nadelen zien, de leveringsomvang en alles wat je moet weten over het verwerken van keukenmachines voor brooddeeg.

De juiste keukenmachine kiezen

Wie een keukenmachine zoekt om vooral zijn brooddeeg mee te kneden, stelt heel speciale eisen. Deze machines moeten goed presteren. Daar heb ik hier rekening mee gehouden, omdat ik achteraf ook geen spijt wil hebben van de aankoop. Een foodprocessor is groot en neemt veel ruimte in beslag in de keuken. Daarom moet het niet alleen nuttig zijn voor het kneden van deeg. Daarom staan ​​alleen keukenmachines voor particulier huishoudelijk gebruik op de shortlist.

Met extra accessoires kunnen ze een multifunctioneel apparaat in de keuken worden. Daarnaast zijn er professionele kneedmachines. Hiermee kunt u meer dan 5 kg deeg verwerken. Deze machines zijn echter zeer beperkt tot deegbereiding. Het is bijvoorbeeld niet de bedoeling dat deze machines in hun functie kunnen worden uitgebreid met accessoires. Ze zijn ook zwaarder en wegen tot 30 kilogram. Ze zijn een beetje te groot voor thuisgebruik. Ze zijn zwaar, ze zijn groot en ze zijn buitengewoon gespecialiseerd.

Dergelijke machines worden meer commercieel gebruikt. Bij de keuze van de apparatuur was het volgende belangrijk voor mij: Brooddeeg kneden & handig voor allerlei werk in de keuken. Dit betekent dat de machines niet beperkt zijn tot het bereiden van brooddeeg. Het biedt alle voorzieningen die men (en vrouw) in de keuken zou willen hebben. Er zijn diverse accessoires om het toepassingsgebied in alle denkbare richtingen uit te breiden. Snijd, rasp, meng. Alles is mogelijk. Kneed een keukenmachine voornamelijk tot deeg Voor een zinvolle beoordeling is het vooral belangrijk dat de machine echt past bij het doel. Het doel in dit geval is de bereiding van brooddeeg. Zelfs het stevige volkoren deeg mag geen problemen opleveren voor de keukenmachine. Alleen als de machine dit kan, komt deze op de shortlist.

Daarom heb ik in mijn zoektocht naar de beste keukenmachines (voor brooddeeg) de volgende criteria gesteld, die naar mijn mening doorslaggevend zijn:

  • Een komvolume dat geschikt is voor de hoeveelheid deeg • Een krachtige motor
  • Stabiel en hoog gewicht
  • Robuust en bestendig
  • Handige accessoires zoals een korenmolen

Ik bak meestal maar 1 brood per keer. Soms ook 2 broden. Meestal volstaat een machine die 800 gram tot 1 kilo kan verwerken. Maar meer zou ook niet slecht zijn. Waarom is in dit geval moeilijk goed? Het moet zwaar zijn omdat er hoge krachten optreden bij het verwerken van het deeg en het deeg kan soms een onbalans veroorzaken. Deze onbalans zorgt ervoor dat de machine beweegt en heen en weer dwaalt over de tafel. Een zware machine is niet zo gemakkelijk te verplaatsen als een lichte. Zware + sterke motor + robuust.

Dit alleen faalt al bij de meeste keukenmachines. De betaalbare keukenmachines van Lidl & Co. bijvoorbeeld. Maar ook veel goedkope apparaten van bekende fabrikanten zijn niet geschikt. Ze zijn gemaakt van kunststof en daardoor veel te licht. Het motorvermogen komt ook niet overeen. Vroeg of laat, vanwege de constante buitensporige eisen, geven ze de geest op. Nu resteren alleen nog de hoogwaardige keukenmachines in het hogere prijssegment van gerenommeerde merken als Bosch, Kenwood of KitchenAid.