Graszoden

Gazon onderhouden

Een gazon ziet er niet alleen mooi uit, het vereist ook een beetje expertise om u jarenlang plezier te bezorgen. Veel hobbytuinders zijn van mening dat het gazon alleen voldoende water nodig heeft voor groei. Er zijn echter een paar dingen die u moet overwegen die nuttig zijn voor het onderhoud van het gazon en ook optisch bijdragen aan het behoud van de gezondheid van het natuurlijke product.
Het juiste moment voor gazononderhoud is cruciaal. Wanneer de lente merkbaar is en het in de natuur begint te bloeien, is het tijd om het gazon te ondersteunen.

Maaien en verticuteren

De eerste stap is het maaien van het gazon. Dit moet aan het begin van de lente bijzonder grondig gebeuren en binnen een uniforme maaihoogte van ongeveer drie tot vijf centimeter. Het maaien wordt regelmatig herhaald om ervoor te zorgen dat het gazon duurzaam is.
In veel gevallen heeft het gazon onkruid of mos, dat niet alleen met de grasmaaier kan worden verwijderd. In dit geval wordt een zogenaamde verticuteermachine gebruikt. Het heeft de functie om de ongelijke matten van individuele gazons te verwijderen met een kleine roterende snijrol. Het gazon moet droog zijn om te verticuteren.

Regelmatige bemesting

Vooral in het voorjaar heeft het gazon niet meer voldoende voedingsstoffen. Het gebruik van ecologisch ongevaarlijke meststoffen zorgt ervoor dat de grond opbouwt na blootstelling aan de koude wintermaanden. Het is raadzaam om een ​​geschikte langdurige meststof te gebruiken om het grootst mogelijke voordeel voor het gazon te behalen. Deze vorm van kunstmest geeft zijn voedingsstoffen niet in één keer vrij, maar geleidelijk aan de bodem, wat zorgt voor een goede aanvoer van voedingsstoffen voor een periode van maximaal drie maanden.
Aan het einde van de zomer is bemesting essentieel. Er zijn speciale kaliumhoudende meststoffen die het gazon goed door de winter heen brengen en beschermen tijdens het koude seizoen.

Genoeg water

Om de verkregen bemesting te kunnen benutten en voldoende groeimogelijkheden te hebben, moet het gazon regelmatig worden bewaterd. Zelfs in regenachtige gebieden is de hoeveelheid neerslag in de zomermaanden meestal niet voldoende om aan de waterbehoefte van het gazon te voldoen. Afhankelijk van de temperatuur en de zonuren kan het nodig zijn om het gazon indien nodig meerdere keren per week water te geven.
Kortom, minder vaak grote hoeveelheden water gieten is logischer dan vaker kleine hoeveelheden water gieten. In de zomer is gemiddeld 15 liter water per vierkante meter gazon aan te raden.

Verwijder onkruid en vermijd ziekten

Onkruid heeft de vermoeiende gewoonte zich snel te verspreiden in arme grond en met weinig water. Om deze reden moet het regelmatig worden verwijderd voordat het gazon of de gewenste aanplant is verplaatst.
In de herfstmaanden moet het gazon worden ontdaan van vochtige bladeren. Als het te dicht valt en het gazon uitgebreid bedekt, ontwikkelt zich vaak een schimmelaanval die zich via sporen kan verspreiden. Schimmelvorming is ook mogelijk in een vochtig en koud klimaat. Het is raadzaam om niet alleen het gazon in het voorjaar en de zomer in de gaten te houden, maar ook af en toe om het in de herfst en winter te ontdoen van vuil.

Kale plekken

Toch kan het voorkomen dat er kale plekken ontstaan. En dan is er slechtséén oplossing. Uitsteken en nieuw gras er in. De langzame methode is opnioeuw gras zaaien.

Graszoden kopen is een veel betere methode. De zode is volledig bezaait met goed gras, en als goed, stevig, en groen.