Gezond ontbijt

Het juiste ontbijt eten is zeker een belangrijk onderdeel van gezond eten. Hier leert u waarom het zo nodig is, wat er bij een ontbijt hoort en welke voedingsmiddelen u moet vermijden en welke u absoluut moet gebruiken.

Waarom het ontbijt zo belangrijk is Ontbijt

Je hoort deze zin vrij vaak als je jezelf informeert over gezond eten en ook over gewichtsverlies. En wat kan ik zeggen, het is waar! Ontbijten is echt heel belangrijk. Waarom? Nou, ’s nachts, als we slapen, doorloopt het lichaam een ​​soort vastenfase. Het put uit zijn reserves omdat het op dit moment niets krijgt. Als we ’s ochtends wakker worden, heeft het lichaam dringend weer belangrijke voedingsstoffen nodig om de hele dag energie te krijgen en optimaal te kunnen functioneren. Voor een ideale start van de dag moet het natuurlijk een gezond ontbijt zijn en vooral heel energiek. Het ontbijt heeft immers ook invloed op de honger voor de rest van de dag. En ik hoef je zeker niet te vertellen dat het niet echt een voordeel is als je niet ontbijten en later allerlei dingen eet vanwege hunkeren.

Alles wat bij het ontbijt moet zijn

Enerzijds moet een gezond ontbijt zeker koolhydraten bevatten. Ze zijn belangrijk omdat koolhydraten glucose bevatten en glucose voorziet het lichaam en vooral de hersencellen van energie. De bloedsomloop, stofwisseling en spijsvertering zijn allemaal gebaat bij goede koolhydraten. Daarom moet u ervoor zorgen dat het om complexe koolhydraten gaat en niet om eenvoudige suikers. Simpele suiker zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel aanzienlijk stijgt. Een gezond ontbijt bevat ook veel vezels, veel vitamines en mineralen. Ze zijn vooral belangrijk voor een sterk immuunsysteem. Eiwitten zijn nodig voor de spieren en mogen zeker niet ontbreken bij een optimaal ontbijt. Als je wilt afvallen en meer aandacht wilt besteden aan je conditie, moet je bij het ontbijt veel eiwitten eten. Een eiwitrijk ontbijt zou ook het verlangen naar voedsel kunnen voorkomen. Dat was tenminste het resultaat van een pilotstudie die werd uitgevoerd bij jonge vrouwen met overgewicht aan de University of Missouri (bron: spiegel.de). Last but not least is calcium, dat bijzonder goed is voor de botten, een belangrijke factor bij een gezond ontbijt.

Gezond ontbijt – wel en niet

Allereerst is hier een lijst met voedingsmiddelen die u niet als ontbijt mag gebruiken en de voedingsmiddelen die u zeker als ontbijt moet eten.

Donts:

 • Witmeelproducten (witte broodjes en witbrood, croissants en soortgelijk gebak, cakes)
 • Zoete smeersels met veel suiker
 • Sterk suikerhoudende en bewerkte producten (bijv. Cornflakes)
 • Veel boter
 • Veel volle melkproducten
 • Veel dierlijk vet (vette ham en spek, vette worst zoals leverworst of Mettwurst, vette kaas)
 • Veel sterke koffie

Dos:

 • Fruit (bij voorkeur seizoensfruit)
 • Allerlei volkorenproducten
 • Yoghurt, kwark, kwark, kaas (liefst alles zo mager mogelijk)
 • Gekookte ham, kalkoenproducten
 • Tomaten, komkommers, radijs, wortelen
 • Bieslook, tuinkers
 • Eieren (het beste gekookt en slechts om de 2-3 dagen)

Er zijn dus veel voedingsmiddelen die gebruikt kunnen worden voor een gezond ontbijt. U kunt veel uit deze geweldige producten halen. Voedings- en fitnessexperts zweren bij zelfgemaakte muesli en noemen het al lang de gezondste vorm van ontbijt. Zo’n zelfgemengd ontbijtgranen bevat bijvoorbeeld gangbaar seizoensfruit, havervlokken of andere graanvlokken, verschillende noten, verschillende pitten of zaden zoals zonnebloempitten, lijnzaad of sesamzaad, eventueel rozijnen en dan óf wat melk of zelfs yoghurt of kwark.

Een kleine tip: je kunt de havervlokken het beste een beetje laten weken of kort koken in water of melk. Ze zijn dus veel beter verteerbaar. Andere gezonde ontbijtopties zijn bijvoorbeeld een volkorenbroodje of twee volkoren plakjes met een beetje boter en magere kaas of kalkoenworst, met plakjes groenten of zelfs fruitschijfjes.

Een bakje magere natuuryoghurt en diverse stukjes fruit behoort ook tot de mogelijkheden voor een gezond ontbijt. Het geheel is dan ook minder zoet dan vergelijkbare kant-en-klare producten. Natuurlijk mag drinken niet worden vergeten bij het ontbijt. 1-2 kopjes koffie zijn oké, maar water, een groene, zwarte of kruidenthee of een glas sinaasappelsap of karnemelk zijn beter. U bent natuurlijk welkom om wat melk te drinken. De een of de ander is beslist een kandidaat voor “Ik kan ’s ochtends niets eten”. Maar deze mensen zouden ’s ochtends ook iets te eten moeten hebben – en als het maar iets te drinken is. Hier zijn bijvoorbeeld heerlijke smoothies van verschillende soorten fruit-, fruit- of groentesappen geschikt. Maar dan moet de maaltijd ook zo snel mogelijk volgen. Neem dan een gezonde snack mee naar het werk, school of waar dan ook. Het is heel belangrijk: neem de tijd voor een gezond ontbijt, ontbijt comfortabel en zonder afleiding en kauw langzaam.