Sportkleding

Hoe de juiste sportkleding de prestatie beïnvloed

In elke speciaalzaak vindt u nu verschillende overhemden, broeken, jassen of kousen voor uw training. Misschien heb je je ooit afgevraagd wat er achter termen als functionele sportkleding of compressiekleding zit? En of het je helpt om je prestaties te verbeteren? Loopexpert Sascha Wingenfeld vertelt je meer.
Je hebt relatief weinig apparatuur nodig om te werken. In het begin zijn een paar hardloopschoenen, een t-shirt en een joggingbroek voldoende. ‘Dat zou je denken’, zegt hardloopcoach Sascha Wingenfeld. Iedereen die het hele jaar door regelmatig hardloopt, waardeert de voordelen van fitness en functionele kleding. Heb je ooit met een katoenen overhemd gelopen? Dan weet je dat als het nat is – door zweet of regen – het als een spons intrekt. De natte kleding kleeft dan aan het lichaam en koelt het af. “Dan wrijven de naden ongemakkelijk op de huid en kunnen de spieren ook krampen als ze afkoelen”, benadrukt de expert en benadrukt: “Speciale functionele kleding zorgt ervoor dat het lichaamsvocht tijdens beweging permanent wordt afgevoerd naar de buitenste laag van de kleding waar het kan verdampen.”

Meer prestatie dankzij functionele kleding?

Dankzij de juiste kleding blijven je lichaam en spieren warm en presteren ze daarom goed. Het uienprincipe werkt vooral goed als het buiten koud is. “De kledinglagen die je op elkaar draagt, voeren je zweet af en zorgen ervoor dat je lang buiten kunt trainen, zelfs bij natte en koude temperaturen”, zegt Sascha. Om deze reden vertrouwen hardlopers de laatste jaren steeds meer op functionele fitnesskleding. In de tussentijd vertrouwen velen ook op zogenaamde compressiekleding. Door de weefselvezel op de spieren te drukken, beloven de fabrikanten betere prestaties. De meningen en voorkeuren voor deze producten zijn heel verschillend. Dus wat is het met compressiekleding?

Gebruik op medisch gebied

Compressiekousen worden al vele jaren op medisch gebied gebruikt om trombose te voorkomen. De gerichte druk van buitenaf bevordert de bloedstroom en in het bijzonder de terugkeer van bloed naar het hart. Vooral mensen met een zwak bindweefsel en mensen met veneuze aandoeningen hebben hier baat bij. Wat atletische prestaties betreft, moet dit effect er ook voor zorgen dat de spieren sneller toegang hebben tot zuurstof. Dat zou met dezelfde inspanning hogere prestaties betekenen. Er zijn de afgelopen jaren veel verschillende onderzoeken en tests naar deze veronderstelling geweest. Velen van hen bevestigen een prestatieverbetering van één tot vier procent. De onderzoeken zelf zijn echter op zeer verschillende manieren uitgevoerd, vandaar dat er geen algemeen geldige verklaring aan kan worden ontleend. “Wat wel zeker is, is dat minder goed opgeleide sporters door de lagere trillingen in het bindweefsel een hoger effect ervaren door meer lichaamsspanning van buitenaf”, benadrukt Sascha. De compressie zorgt voor een betere warmteontwikkeling in de gewrichten, spieren, pezen en ligamenten. Dit voorkomt gewrichtsklachten tijdens het sporten. “Bovendien is bevestigd dat compressiekleding voordelen heeft vanwege het stabiliserende effect bij sporten die een precieze uitvoering vereisen, zoals golfen, basketbal of schieten”, zegt de expert.

Maximaal effect bij duursporten

Er wordt aangenomen dat dit het grootste prestatieverbeterende effect heeft bij duursporten met langdurige spierbelastingen, zoals een marathon, ultramarathon of de Iron Man. Waarom? Vanwege de verhoogde spiercirculatie en de resulterende pijnverlichting. Volgens studies is het raadzaam om compressiekleding te dragen om de regeneratie te ondersteunen. Omdat het bloed gemakkelijker circuleert, moeten de afvalstoffen die het gevolg zijn van de intensieve stofwisselingsprocessen sneller door het lichaam worden verwerkt. Tegelijkertijd zou dit betekenen dat het lichaam weer sneller zou kunnen presteren. Degenen die deze kleding droegen voor regeneratie voelden zich de dag na intensieve inspanning minder uitgeput en behaalden betere resultaten in verschillende maximale en snelle krachttesten dan degenen die geen compressiekleding droegen.

Conclusie: compressiekleding ja of nee?

Verhoogd comfort en lagere trillingen van het bindweefsel kunnen een positieve invloed hebben op atletische prestaties. Iedereen kan in principe profiteren van compressiekleding. Want wie na inspanning sneller herstelt, kan weer eerder trainen en zo sneller prestaties opbouwen. “Maar ook het psychologische effect mag niet worden onderschat. Maar dat zou toch een positief effect hebben op de prestatie. Compressiekleding ondersteunt daarom prestatieontwikkeling wanneer