Lenen met BKR

Indien u ooit een keer niet aan uw financiele verplichtingen hebt kunnen voldoen, dan heeft u waarschijnlijk een (negatieve) BKR codering opgelopen. Indien u dan toch een lening wil, kunt u ervoor kiezen om een lening zonder BKR toetsing af te sluiten.

Het Bureau Krediet Registratie en het CKI

De kans dat u bij het BKR geregistreerd staat is vrij groot. In het systeem van het BKR, het Centraal Krediet Informatiesysteem, zijn de gegevens zo’n 11,5 miljoen consumenten opgeslagen. Allemaal hebben zij een overeenkomst op hun naam staan. Uiteraard zijn dit niet alle mensen die een betalingsprobleem hebben.
Indien u een kredietlimiet op uw betaalrekening heeft, of bijvoorbeeld een creditcard, dan is dit bij het BKR bekend. Ook zogenoemde uitgestelde betalingen (‘Koop nu & betaal pas in 2015’) worden verwerkt bij het BKR.
Voor gsm-abonnementen geldt dat het BKR deze alleen op kan slaan indien het abonnement afgesloten is bij een van de bij het BKR aangesloten telecombedrijven. Niet alle telecombedrijven zijn aangesloten, dus er is een kans dat er van uw abonnement niks bij het BKR bekend is.
Voor hypotheken geldt dat deze in eerste instantie niet bekend zijn bij het BKR. Deze wordt pas opgeslagen als u langer dan 120 dagen een termijnbedrag niet hebt betaald.
Indien u wel bekend bent bij het BKR door bijvoorbeeld een te laat betaalde of zelfs helemaal niet nagekomen betalingsverplichting, dan kunt u soms een lening zonder BKR toetsing afsluiten.

Hogere rente bij lenen met negatieve BKR

Als u er voor kiest om te geld lenen zonder BKR, dan zult u hoogstwaarschijnlijk veel meer rente moeten betalen dan u in het geval van een normale lening zou moeten. Het feit dat de BKR toetsing dan niet uitgevoerd kan worden, betekent een toename van de risico’s voor de kredietverstrekker. Het gevraagde rente-percentage kan soms wel 1,5% tot 2,5% hoger liggen.

Meer sites

CFD Handel
Vergelijk de Zorgverzekeringen