Kinderkleertjes

Ontwikkeling van kindermode: toen en nu

Onlangs keek ik weer naar oude familiefotoalbums. Het viel me op dat ik blijkbaar alleen maar vesten en nicki-rompertjes droeg de hele tijd dat ik baby en peuter was. Als ik naar de peuters van vandaag kijk, zie ik veel verschillende modieuze snitten, kleurrijke patronen en chique outfits die op geen enkele manier onderdoen voor die van volwassenen. Dit suggereert de veronderstelling dat kindermode, net als mode voor volwassenen, voortdurend aan verandering onderhevig is.

Mode in het verleden: je bent wat je draagt

In het verleden weerspiegelden de kinderkleertjes die werd gedragen de respectieve burgerlijke staat en sociale afkomst. De kledingkeuze was dus afhankelijk van het gezinsbudget. Het bijbehorende uiterlijk van alleen een persoon maakte het mogelijk om ze in een bepaalde sociale klasse te plaatsen. Pas sinds de 17e eeuw is kleding een uiting van de wens om te experimenteren met nieuwe dingen in de mode. Maar dit privilege was vooral bedoeld voor aristocratische kringen en was voor de gemiddelde burger om budgettaire redenen nauwelijks mogelijk. In de afgelopen eeuwen was kinderkleding sterk gebaseerd op kleding voor volwassenen. Er was toen nog geen modebewustzijn voor kinderkleding, ook niet in termen van een comfortabele pasvorm of praktisch gebruik. Naast klasseverschillen werd ook kinderkleding gebruikt om onderscheid te maken tussen het geslacht en de leeftijd van het kind. Maar hoe moeten we ons kinderkleding uit de afgelopen eeuwen nu precies voorstellen?
Kinderkleding eeuwen geleden: het belangrijkste is dat het duurzaam is
Inbakeren van het hele lichaam voor baby’s en peuters was tot ver in de 16e eeuw gebruikelijk. De kleintjes konden nauwelijks bewegen in de ingepakte handdoeken en katoenen luiers, maar hun gevoelige huid en tere lijfje waren goed beschermd. Tussen de leeftijd van 3 en 6 jaar droegen jongens en meisjes jurken tot op de grond. Afhankelijk van het weer werden er hemden of mantels overheen getrokken. Broeken voor kinderen waren nog grotendeels onbekend. Dit had ook een praktische achtergrond omdat de kinderen hierdoor sneller zaken konden doen. Kleding was sterk afhankelijk van de sociale status van het gezin. D.w.z. In adellijke families werden de beste stoffen van zijde of edele materialen zoals brokaat of fluweel gebruikt. In de arbeidersklasse, eenvoudige, veelal donkere geweven stoffen van linnen of wol, die vaak erg krassend maar robuust waren. Kinderkleding werd in het gezin doorgegeven en door meerdere kinderen gedragen. Omdat de kleren vaak wekenlang niet gewassen werden, moesten ze slijtvast en, indien mogelijk, donker van kleur zijn. Het dragen van witte, lichtgekleurde kleding was alleen mogelijk bij speciale gelegenheden en alleen in hogere gezinnen en kinderen mogen in geen geval vuil worden.

Tussen de 16e en 19e eeuw werden meisjes uit de hogere sociale klassen meestal op een lijfje met veters gezet om hun lichaam al vroeg in vorm te brengen. Daarbovenop kwamen kamerjassen tot aan de grond, vaak nobel en rijkelijk geborduurd. In de onderste laag werd echter vaak een schort of een jurk met bandjes of een hemdjurk over de wijd uitgesneden onderkleding gedragen.

Kindermode in de 19e eeuw: zoals de grote, net als de kleintjes
Aan het begin van de 19e eeuw begon kinderkleding een beetje praktischer te worden. In de hogere klasse werd het modieus om meisjes in roze en jongens in blauw te kleden – een trend die aan het begin van de 20e eeuw begon door te dringen in de burgerlijke samenleving en tot op de dag van vandaag voortduurt. Edele jongens ontvingen de eerste eendelige pakken in de 19e eeuw, anders droegen ze kinderkleding die boven de knie eindigde met een panty eronder.

Tijdens de biedermeierperiode (1815-1848) werden matrozenpakken en -jassen door jongens uit de middenklasse als bijzonder chic beschouwd. Vanaf ongeveer 6 jaar verschilde ook de kinderkleding van jongens en meisjes steeds meer, maar was sterk gebaseerd op die van volwassenen. Voor de jongens betekende dit het dragen van broeken en uniformen, voor de meisjes lange jurken en blouses. Hoeden waren ook lange tijd een must in kinderkleding en geen enkel kind uit de hogere klasse mocht zonder hoed de straat op. Het dragen van stevige schoenen was voorbehouden aan de rijkere bevolking. Armere kinderen renden altijd op blote voeten of droegen, als ze geluk hadden, houten pantoffels.

De 20e eeuw bracht een revolutie teweeg in kindermode
Tegen het midden van de 20e eeuw werd het dragen van knickerbockers populair bij kinderen. Vaak was de broek gemaakt van stevig leer – ze konden veel stress verdragen, maar werden niet gekenmerkt door comfort. Van de jaren ’40 tot de jaren ’60 droegen jongens vooral een korte slabbetje met wollen kousen in combinatie met overhemden of truien. Bovendien was het gebruikelijk dat jongens platte hoeden droegen en dat meisjes, vooral in werkgroepen en de plattelandsbevolking, een hoofddoek droegen. Ook met de verplichte, veelal vreselijk jeukende kniekousen in combinatie met rokken, jurkjes en blouses, waren pubermeisjes in deze tijd gekleed. Traditionele kostuums speelden een belangrijke rol in de kindermode in Duitsland rond de tijd van de Tweede Wereldoorlog en gedurende twee decennia daarna. Begin jaren vijftig oriënteerde de mode-industrie zich eindelijk heel erg op het Amerikaanse model en bereikte ook een doorbraak in de kindermode met petticoats en jeans.

Halverwege de jaren zestig werd kleding steeds comfortabeler. Looks in de vorm van broeken, swingende rokken en jurken, blouses en overhemden en coltruien domineerden de kinderoutfits. Rond de jaren zestig mochten meisjes eindelijk broeken dragen. Als het om stoffen gaat, wordt er steeds meer gekozen voor katoen en gemakkelijk te onderhouden materialen, aangezien veel huishoudens nu zijn uitgerust met wasmachines. In de jaren zestig en zeventig werden synthetische vezels toegevoegd, en polyester werd in die decennia de meest populaire materiaalkeuze.

Baby- en kinderkleding tegenwoordig: divers, modieus en comfortabel
Sinds de ontwikkeling van onafhankelijke kindermode aan het begin van de 20e eeuw en met de uitvinding van de romper halverwege de jaren vijftig een breder assortiment babykleertjes die veel burgers zich konden veroorloven, verdwenen de klassenverschillen in het dagelijks leven steeds meer.
Voor feestelijke gelegenheden namen mensen steeds vaker hun toevlucht tot extravagante snitten en fijne materialen in kindermode om onderscheid te maken tussen alledaagse kleding en feestelijke kleding. Naast de stofkeuze begonnen grote, populaire merken een revolutie teweeg te brengen in de mode voor volwassenen en kinderen, ook onder de bourgeoisie. Als gevolg hiervan wordt mode onderverdeeld in exclusieve Houte Couture en betaalbare massaproducten. Er zijn nu zelfs kinderlabels die zich exclusief hebben gespecialiseerd in de productie en verkoop van kinderkleding – en daar zeer succesvol mee zijn!
Het gebruik van felle kleuren, opvallende prints en kindvriendelijke patronen maakte het ook gemakkelijker en gemakkelijker om onderscheid te maken tussen volwassen en kindvriendelijke kleding. Daarnaast moet kinderkleding vanaf de jaren 80 steeds praktischer en comfortabeler worden, wat ook mijn indruk verklaart dat ik ben opgegroeid in het gezellige Rotterdam.

Sinds rond de millenniumwisseling is er meer aandacht voor veiligheid in kinderkleding, ook is er veel meer aandacht voor sportkleding voor kinderen. Koorden en linten zijn verboden omdat ze de oorzaak zijn van gevaarlijke verwarring tijdens het spelen. Zodat de kleintjes snel gekleed zijn, worden ritsen en drukknopen gebruikt. Inmiddels zijn bijzondere snitten of kledingstukken in miniformaat die voorheen alleen voor volwassenen verkrijgbaar waren erg hip. Denk hierbij aan jassen voor kinderen (ook gemaakt van comfortabel sweatmateriaal), bodysuits en shirts met kragen en strikprints, chique paillettenrokken met comfortabele tailleband en nog veel meer. Er is een trend waarneembaar die mij van eeuwen geleden zeer bekend is: kinderkleding wordt steeds vaker weer als statussymbool gebruikt. Het gaat er echter niet om de samenleving te laten zien waar het nageslacht vandaan komt. Maar wat kan alles van hem worden in de huidige tijd van onbegrensde mogelijkheden, mede dankzij de uitgebreide keuze aan kinderkleding! De conclusie van vandaag over kindermode is niet langer: je bent wat je draagt, maar: je draagt ​​wat je wilt zijn.