Standkachel Personenwagens

Standkachel als luchtverwarming

Als u achteraf een standkachel voor uw voertuig wilt inbouwen, is de eerste vraag waarmee u wordt geconfronteerd: waterverwarming of luchtverwarming. En dat is van toepassing bij de standkachels personenwagens, bestelbus, en vrachtwagen.

Beide verwarmen, maar welke past in het betreffende voertuig en welke eisen stelt u aan een bijverwarming.

Hier moeten eerst de eigenschappen van de wat minder gangbare luchtverwarming voor auto’s worden uitgelegd.

Hoe een luchtverwarmer werkt

In vergelijking met een bijverwarming op waterbasis zijn luchtverwarmers niet in de motorruimte van de auto geïntegreerd, maar standaard direct in het interieur van de auto geplaatst. Ze werken eigenlijk als een normale radiator.

Binnenin bevindt zich de brander, die wordt gebruikt om de lucht te verwarmen, die op zijn beurt de binnentemperatuur van het voertuig opwarmt. In dit geval dient echter zorgvuldig te worden gelet op het isoleren van de luchtruimten, waardoor de met de uitlaatgassen vervuilde negatief ruikende branderlucht zich niet mengt met de normale lucht in de voertuigcabine. Hoewel boilers vooral in personenauto’s worden gebruikt, toont luchtverwarming vooral zijn sterke punten in vrachtwagencabines. Daar houden ze het interieur ’s nachts of tijdens langere pauzes lekker warm. In de particuliere autosector wordt bijna uitsluitend waterverwarming gebruikt.

De voor- en nadelen van luchtverwarming

Om te beginnen iets over de problemen van luchtverwarming. In tegenstelling tot waterverwarming verwarmt luchtverwarming het koelwater van de motor niet en is ook niet aangesloten op de ventilatorregeling van het voertuig. Daarentegen is luchtverwarming merkbaar gemakkelijker, sneller en goedkoper om achteraf aan te brengen dan waterverwarming. Bovendien hoeft het niet in te grijpen in het koelcircuit van het voertuig. Diverse autofabrikanten laten de garantie komen te vervallen als ze ingrijpen in het koelcircuit van hun voertuigen. Bij conventionele voertuigen is het aan te raden om waterverwarming te gebruiken vanwege de ruimtevereisten, hoewel luchtverwarming meestal handig is voor gebruik in vrachtwagens of op kampeerterreinen.