Tijd voor de Zorgverzekering

Aan het einde van het jaar kun je weer overstappen van zorgverzekeraar. Dat hoeft natuurlijk niet, maar vaak loont het wel om even goed te kijken of jouw huidige zorgverzekering ook volgend jaar nog steeds de beste voor jou is. Want niet alleen kunnen de voorwaarden voor jouw verzekering aangepast worden, maar kan ook jouw persoonlijke situatie dit jaar zijn veranderd of volgend jaar anders worden. Om alle zorgverzekeringen goed met elkaar te kunnen vergelijken gebruik je een zorgvergelijker. Dat kan je naast tijdswinst en de best passende zorgverzekering ook nog eens andere voordelen opleveren.

Jaarlijkse veranderingen in de polisvoorwaarden

Ieder jaar verandert de regering de inhoud van de basisverzekering. Dat betekent dat ook de voorwaarden van jouw huidige zorgverzekering volgend jaar anders zullen zijn. Wat nu nog in de basisverzekering zit, kan volgend jaar in een aanvullende polis zitten. Of andersom. Het is daarom altijd goed om even te kijken of datgene wat voor jou belangrijk is, volgend jaar nog wel door je zorgverzekering gedekt wordt. En of een aanvullende verzekering van je huidige zorgverzekeraar wel de beste voor jou is. Want dat verschilt ook per situatie en per persoon.

Veranderingen in jouw persoonlijke situatie

Niet alleen de voorwaarden van de (basis)zorgverzekering veranderen ieder jaar. Ook jouw persoonlijke situatie kan van jaar tot jaar anders zijn. Dat kan behoorlijke gevolgen hebben voor de zorgpremie die je betaalt. Misschien ben je meer gaan sporten en heb je om blessures te voorkomen of om die te laten verhelpen nu behoefte aan een goede dekking voor fysiotherapie. En wellicht is het weer eens tijd voor een grondige reiniging van je gebit, en wil je met een extra aanvullende verzekering ervoor zorgen dat je daar zelf voor hoeft te gaan betalen. Het kan ook zo zijn dat je volgend jaar een kindje verwacht, waardoor je natuurlijk weer heel andere wensen hebt voor de dekking van je zorgverzekering. Of je bent er dit jaar achter gekomen dat je eigenlijk nooit meer gebruik maakt van je zorgverzekering, en je daardoor met een hoger vrijwillig eigen risico je zorgpremie volgend jaar fors omlaag kan brengen.

Daarom zorgverzekering vergelijken

Om zorgverzekeringen objectief met elkaar te kunnen vergelijken maak je gebruik van een zorgvergelijker. Er zijn verschillende handige websites waar je zorgverzekeringen goed met elkaar kunt vergelijken. Dat scheelt jou een hoop zoekwerk op individuele websites van zorgverzekeraars. Bovendien blijkt soms dat je de laagste premie betaalt bij een zorgverzekeraar die je nog niet kent, en die je dus ook niet zelf in je vergelijking had meegenomen. Door minder dan vijftien minuten te besteden aan het vergelijken van zorgverzekeringen, kun je soms wel honderden euro’s op jaarbasis besparen. Dat maakt het gebruik van een zorgvergelijker wel heel aantrekkelijk. Veel zorgvergelijkers hebben bovendien collectieve contracten met verzekeraars afgesloten, waardoor je in veel gevallen voordeliger uit bent dan wanneer je rechtstreeks bij die verzekeraar jouw zorgverzekering afsluit. In plaats daarvan kan de zorgvergelijker jou ook een extraatje aanbieden wanneer je daar je zorgverzekering afsluit, zoals een aanvullende verzekering. Het loont dus altijd om in ieder geval even te kijken bij een zorgvergelijker.