Werk

Tips voor sollicitatiegesprekken

Het sollicitatiegesprek biedt HR-medewerkers de mogelijkheid om een ​​sollicitant persoonlijk te leren kennen, nadat de solicitatiebrief natuurlijk door de eerste schifting gekomen is. Het doel hiervan is natuurlijk om erachter te komen of een persoon als mens in een bedrijf past. Anderen zien wat een uiterst ongemakkelijke situatie is als een geweldige kans om zichzelf op de best mogelijke manier te presenteren.

Vertel je verhaal, gebruik storytelling

Bij storytelling is het belangrijk om je eigen verhaal zo authentiek en stimulerend mogelijk te vertellen. In feite verwijst de term naar twee verschillende narratieve technieken die kunnen worden gebruikt om vragen te beantwoorden.

Reflecterend: hier relateer je alles wat tegen jezelf is gezegd, dus je argumenteert altijd vanuit je persoonlijke standpunt door de bewoording te gebruiken als “Ik denk dat ik flexibel ben omdat …”
Episodisch: met deze techniek worden vragen beantwoord door middel van hun eigen verhalen, die gaan over hun professionele verleden. Dit wekt de indruk dat een aanvrager diepgaande ervaring heeft die hem in staat stelt om te gaan met uitdagingen.
Als u besluit de episodische techniek te gebruiken, moet u vooraf een aantal scenario’s voorbereiden, die u vervolgens indien nodig kunt reproduceren. Maak nooit de fout om dingen bij elkaar op te tellen of zelfs maar iets nieuws uit te vinden. Blijf authentiek en bewijs uw ervaring door zorgvuldig gekozen professionele afleveringen.

Voorbeelden
Voor improvisatie hebben we talent nodig

Ik vind het stimulerend om snel te reageren op nieuwe situaties. Een paar weken geleden belde onze vertegenwoordiger spontaan met het kantoor en zei dat de klant op het laatste moment had besloten tot een ander product dat onmiddellijk moest worden geleverd. Vervolgens heb ik direct drie collega’s geïnstrueerd en met de nieuwe instructies naar de klant gestuurd.

Je moet zeker veerkrachtig zijn

‘Ik ben hier erg bekend mee. Omdat mijn collega’s en ik vaak veel hebben gedaan door overuren te maken, wat in eerste instantie nauwelijks haalbaar leek. “

Nadenken over dingen is nooit slecht, omdat het laat zien dat je over een onderwerp hebt nagedacht.

‘Op dat moment realiseerde ik me dat ik nog een klein beetje boven mezelf kan groeien.’

Bedenk dat het belangrijk is om je eigen unieke verhaal zo te vertellen dat deze HR-medewerkers nog lang zullen worden herinnerd.