Verven

Verf of spuitverf?

Frisse kleuren zorgen ervoor dat een ruimte uitstraling en levendigheid krijgt. Vervaagd of vuil behang en muren glanzen fantastisch na een nieuwe verflaag. Moderne kleuren die reukarm en niet druipen, vergemakkelijken het werk. Toch schrikken veel doe-het-zelvers terug voor schilderen omdat het veel tijd en moeite kost. Tegenwoordig bestaat er echter de mogelijkheid om met het juiste technische apparaat gemakkelijk, snel en zonder veel moeite verf op de muur te spuiten. Je kunt dus bijna de hele muurschildering met het spuitpistool doen.

De muren schilderen – materiaal en kosten

Natuurlijk heeft klassiek schilderen ook zo zijn voordelen. De materiaalkosten zijn relatief laag. Met kwast en roller kun je nauwkeuriger werken. Ze kunnen worden gebruikt om moeilijk bereikbare plaatsen te bereiken, zonder dat er ongewenst vuil ontstaat. Vooral bij het schilderen van het plafond kun je een kwast en roller gebruiken om het schilderij beter te beheersen en nauwkeuriger aan te brengen. Je moet ook je kwast en verfroller regelmatig schoonmaken. Dit is de enige manier om de verf glad, vloeibaar en egaal te houden. Het nadeel van deze klassieke methode is dat het veel tijd en moeite kost.

Muur spuiten – materiaal en kosten

Spuitwanden zijn een uiterst praktisch en goedkoop alternatief. Met een beetje oefening is het niet zo moeilijk om de muren met het spuitpistool, evenals alle verbindingsgebieden en hoeken, schoon en egaal te schilderen. Het spuiten zorgt er bijna automatisch voor dat de verf gelijkmatig wordt verdeeld. Hierdoor wordt verf bespaard en kunt u zuiniger werken. Bovendien kost het schilderen beduidend minder tijd en moeite. Precies voorbereidend werk is echter belangrijk. Voor het spuiten moet de hele kamer zorgvuldig worden afgedekt. Sierlijsten, hoeken en hoeken moeten volledig en netjes worden afgeplakt. Kleding en lichaam moeten ook worden beschermd tegen opspattend water met een beschermend pak, een veiligheidsbril en een fijnstofmasker. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen tocht in de kamer is. Na het model dient de verfspuit te worden gereinigd zodat er geen verfresten in achterblijven en deze verstoppen. De spuitmonden van de verfspuit moeten vrij blijven voor uniform en productief werk.

Hoe werkt spuiten?

Allereerst moet erop worden gelet dat u een kleur kiest die geschikt is voor toepassing met spuitpistolen. Dikke verf is niet geschikt of moet worden verdund met een oplosmiddel. Controleer vooraf met een testspray of de consistentie van de kleur klopt. Daarna kunt u beginnen met het eigenlijke spuiten. Het pistool wordt met een vaste hand gelijkmatig over het oppervlak van de muur geleid op een afstand van 20 tot 30 centimeter. De ideale applicatie van verf wordt bereikt wanneer het mondstuk in een hoek van 90 graden ten opzichte van het muuroppervlak wordt gehouden. Het is belangrijk om het spuitpistool in beweging te houden om een ​​te dikke laag en verfdruppels te voorkomen. De verf wordt in meerdere lagen na elkaar opgespoten. Elke verflaag moet eerst goed drogen. Handige spuitpistolen en complete verfspuitsystemen zijn verkrijgbaar bij speciaalzaken en kunnen tegen betaling bij veel bouwmarkten worden geleend. Het gebruik van spuitpistolen wordt aanbevolen in grotere ruimtes en voor grote oppervlakken, maar ook voor buitenschilderwerk en houtimpregnering. Voor kleinere kamers en gebieden overschrijden de maskeer- en reinigingsinspanningen de tijdwinst. Het klassieke lakwerk is hier aan te bevelen.