Wat is infrarood?


Infraroodstraling bestaat uit elektromagnetische golven die ook in het zonlicht voorkomen. Het infrarode gedeelte van het totale spectrum bestaat uit onzichtbaar licht en heeft een golflengte van 780 nm tot 10.000 nm. Deze infrarood straling ervaart u als warmte. Infrarood is een vorm van warmte die onder andere wordt geproduceerd wanneer het lichaam zich inspant. Zonder deze warmte kan de mens niet overleven. Medisch onderzoek toont aan dat langgolvig infrarood (10.000 nm) een uitstekende therapeutische invloed heeft, en bovendien de veiligste vorm van verwarmen is voor het menselijk lichaam. Specialisten, artsen en therapeuten maken dan ook dankbaar gebruik van de intensieve werking van deze vorm van infrarood.

Stralingswarmte bevindt zich doorgaans op 10.000 nm (lange golf infrarood straling, ook wel biogenetisch infrarood genoemd), die een gelijkmatige warmteverdeling in de leefruimte creëert. Door deze infrarood straling worden voorwerpen (muren, tafels, vloeren, enz…) en mensen verwarmd, zonder dat de lucht hier als medium wordt gebruikt voor de warmteoverdracht. Resultaat hiervan is dat de luchttemperatuur altijd lager is dan bij convectie en er toch een hogere gevoelstemperatuur wordt bereikt.

Het verschil tussen stralingswarmte en convectiewarmte.

In een leefruimte is een goede warmtebron belangrijk voor het gevoel van comfort en behaaglijkheid. Traditioneel worden vele huizen voorzien van een centrale verwarming of hete lucht installatie. Deze systemen creëren convectiewarmte.

Deze manier van verwarmen heeft een aantal nadelen:
• Stof verschroeit op hete oppervlakken van een verwarmingstoestel, waardoor ureumdampen ontstaan.
• Convectiewarmte stimuleert de groei van de stofmijt.
• Convectiewarmte laat vocht op ramen en muren achter.
• Warme lucht verdwijnt bij ventilatio (snel energie verloren).
• Warme lucht stijgt, koude lucht daalt: warm hoofd, koude voeten effect.

Stralingswarmte heeft al deze nadelen niet; deze warmte is vergelijkbaar met de warmte van de zon.

Infrarood Verwarming

Infrarood verwarming combineert al deze voordelen, en maakt gebruik van hernieuwbare energie. Dat will zeggen met gebruik van electriciteit. Daarmee is het niet eens belangrijk of dit uit het stopkontakt komt, of wodt opgewekt met behulp van zonnecollectoren.

Daarnaast is infrarood verwarming een bijzonder comforatbele manier van verwarming, en dus zuiniger dan andere methoden op een ruimte te verwarmen.