Iedereen heeft een passie. Een onderwerp waar hij letterlijk voor brandt, waar hij uren over kan praten (of schrijven) en waar hij maar door kan gaan. Maar wat als de juiste persoon om mee te praten ontbreekt of als u niet alleen individuen, maar grotere delen van de samenleving hiervoor bewust wilt maken? Dan is je eigen blog wellicht iets voor jou! Maar wat is een blog, hoe maak je een blog, welke blogsoftware is er en met welke juridische aspecten moet je rekening houden bij het bloggen? Aan deze en andere vragen wijden we ons op deze pagina rond het onderwerp bloggen.
Wat is een blog?
Een blog – ook wel weblog genoemd – is een soort openbaar online dagboek in de vorm van een website die voortdurend wordt bijgewerkt met nieuwe artikelen (pagina’s) over een bepaald onderwerp (bijvoorbeeld koken, kunst, sport, films of boeken, maar ook feitelijke onderwerpen). , Er worden opmerkingen of opmerkingen toegevoegd, die naast informatie over het onderwerp meestal ook de mening van de auteur weergeven.
Vaak worden blogs beheerd door slechts één persoon (blogger of weblogger), maar er zijn ook platforms die door meerdere bloggers gezamenlijk of door bedrijven worden beheerd. Een blog kan zowel als ondersteunend onderdeel van een grotere online aanwezigheid (website, online winkel) als onafhankelijk daarvan worden uitgevoerd.
Blog of website laten maken
Of je nu een blog, een website of een online winkel wilt maken, een beetje plannen op voorhand kan geen kwaad – ongeacht de grootte van je project. Het is niet ongebruikelijk dat beginnende bloggers het gevoel hebben dat ze niet eens weten waar ze moeten beginnen. Je hebt een visie waar je over moet schrijven, maar er is nog niet nagedacht over de randvoorwaarden. Voordat u begint met het maken van uw blog, moet u uzelf daarom de volgende vragen stellen:
• Waarom wil je bloggen?
• Wie wil je aanspreken?
• Wat is het doel dat u ermee wilt bereiken?
• Gaat het alleen om delen of wil je geld verdienen met de blog?
Denk er gerust eens over na. Pas als u deze vragen eerlijk en sluitend kunt beantwoorden, is het tijd voor verdere voorbereidingen.
Superieure structuur
Tijd om te plannen! Als volgende stap moet u nadenken over een naam en een domein en bedenken welke functies uw blog zou moeten bieden. Handige functies voor een blog kunnen b.v. B. Interfaces voor sociale media, een functie voor het boeken van een afspraak, een contactformulier, een commentaarfunctie voor uw posts of een zoekfunctie – afhankelijk van waar uw blog voor is ontworpen en wat u ermee wilt bereiken.
Vind blognaam
De naam van uw blog moet overeenkomen met uw onderwerp. Als je alleen blogt, kan het ook je naam zijn. Als je een freelancer, coach, artiest of iets dergelijks bent, kan dit ook deel uitmaken van je blognaam.
Opmerking: creatieve namen zijn zilver, terwijl een duidelijke en gedenkwaardige blognaam goud is. Vermijd umlauten en speciale tekens om het risico op typefouten te verkleinen. Het zou niet vervelend zijn als je geen lezers naar je blog kunt krijgen, alleen omdat niemand weet hoe de naam van je blog wordt gespeld …
Welke systemen zijn er voor blogs?
Je kunt toch niet wachten om je blog op te zetten. Maar welke mogelijkheden zijn er? En welke blogsoftware is geschikt voor jou? Omdat een blog op een website is gebaseerd, heb je de keuze tussen zelf-gehoste en door een provider gehoste systemen, zoals bij de homepage en online shop:
Door een provider gehoste blogsystemen
Uw blog heeft een webruimte en gebruiksvriendelijke software nodig. Provider-gehoste oplossingen bieden u beide in één: u krijgt zowel de webruimte als een kant-en-klaar, gebruiksvriendelijk blogsysteem, waarvoor u vervolgens maandelijks of jaarlijks een klein bedrag aan gebruikskosten betaalt. Dit is handig omdat u zich geen zorgen hoeft te maken over het hosten en installeren van de blogsoftware of updates, enz. Dit alles is dan de taak van de aanbieder.
Provider-voorbeelden voor dergelijke blogsoftware (door een provider gehost blogsysteem) zijn bijv. B. Wix, Jimdo en GoDaddy, evenals vele andere providers die ook websitebouwers aanbieden. Ze zijn een geweldige manier om aan de slag te gaan met uw blog en de eerste ervaring op te doen.
Zelfgehoste blogsystemen
De tweede variant is meer geschikt voor meer ervaren gebruikers. Het biedt meer flexibiliteit, maar is ook veeleisender. Zelfgehoste blogsystemen zijn veelal gebaseerd op zogenaamde open source-oplossingen. U dient de software eenmalig aan te schaffen en vervolgens zelf te installeren. Voordat u dat kunt doen, heeft u echter eerst een hostingservice nodig voor de webruimte die u nodig heeft. Software-updates en de beveiliging van de gegevens vallen volledig onder uw verantwoordelijkheid. Er zijn ook maandelijkse of jaarlijkse kosten voor webruimte.
Een goed en populair voorbeeld hiervan is WordPress. Het CMS (content management systeem) vereist in principe programmeerkennis om het ontwerp te veranderen. Maar je kunt hier ook vaak kant-en-klare sjablonen kopen, maar deze hebben geen herontwerpopties, vooral niet voor beginners.
Je kunt voor WordPress een website laten maken, waarbij je in overleg met de designer het uiterlijk kunt laten maken. Dat geeft dus meer het gevoel van een echte eigen website.